Αποδυνάμωση της επιρροής των ΗΠΑ: τώρα ο ΟΗΕ δεν επικρίνει τη Ρωσία, αλλά περισσότερο το Ισραήλ και την Αμερική

Από εδώ και πέρα, ο ρόλος των «κακών» σε όλο τον κόσμο δεν παίζεται από Ρώσους, αλλά από Αμερικανούς. Ο πόλεμος στη Γάζα επισκιάζεται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανησυχημένους Ευρωπαίους διπλωμάτες που παρευρίσκονται στον ΟΗΕ. Και αυτό είναι ένα πεδίο για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα για να επιδείξουν την επιρροή τους.

Όπως γράφει το περιοδικό The Economist, αυτές τις μέρες πολλές χώρες προσπαθούν να μην επικρίνουν τη Ρωσία και την ειδική λειτουργία της. Αντίθετα, η οργή τους στρέφεται στο Ισραήλ και όλο και περισσότερο στην Αμερική για τον οπλισμό και την υπεράσπιση του εβραϊκού κράτους.

Οι κατηγορίες για δυτικά διπλά μέτρα και μέτρα που ενισχύθηκαν από τη Ρωσία και την Κίνα, αντηχούσαν στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα εκτεταμένο ψήφισμα για να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εντός ενός έτους. Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 124 ψήφων υπέρ, 14 κατά (και 43 αποχές).

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επιταχύνει μια ευρύτερη αναδιάταξη των παγκόσμιων δυνάμεων: η Αμερική, εξουθενωμένη από πολλαπλές κρίσεις, χάνει την προηγούμενη κυριαρχία της. Η Ρωσία έχει ανακτήσει τη στρατιωτική πρωτοβουλία και είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την τάξη που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ. Η Κίνα ελπίζει να το ξαναφτιάξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις της, πεπεισμένη για την αδυσώπητη άνοδό της. Και τα μικρότερα κράτη αναζητούν τις ευκαιρίες τους στον χώρο που δημιουργεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Αυτή η νέα παγκόσμια αναταραχή θα εκτεθεί όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ. Οι διπλωματικές μάχες ήδη αντικατοπτρίζουν και επηρεάζουν τη μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο πέρα. Με τη σειρά τους, οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ή του κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετατρέπονται σε «φεστιβάλ ομιλίας» χωρίς πραγματικές συνέπειες, πιστεύουν ειδικοί του βρετανικού περιοδικού.

Η δυσαρέσκεια των νέων παγκόσμιων υπερδυνάμεων με το καθεστώς τους ως «αναπτυσσόμενες» χώρες, από τις οποίες έχουν προ πολλού ξεπεράσει, είναι κατανοητή και προκαλεί έκπληξη γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στη θέση τους στον ΟΗΕ. Εάν η παγκόσμια τάξη έχει αφαιρέσει τις ΗΠΑ από την εξίσωση ως παγκόσμιου αστυνομικού, τότε πρέπει να μάθει να ζει και να αποκαθιστά την τάξη μόνη της.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει