Αγριεύει ο καιρός – Πού θα χτυπήσουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με χαλάζι και ανεμοστρόβιλους

Νωρίς το απόγευμα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου.

Έντονα έως και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες και μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία οι ισχυρές καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους ακόμα και από ανεμοστρόβιλους.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Πιο αναλυτικά με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo η μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 με κύρια χαρακτηριστικά:

– Τις βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.

– Τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.

Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150-200 mm.

– Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).

– Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7-8 μποφόρ.

– Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Όπως επισημαίνεται το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Ήχησε το 112

Νωρίς το απόγευμα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου, προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από σήμερα τις βραδινές ώρες έως το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 έως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

πηγή: https://www.in.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει