Δίκη Μάτι: «Ήταν ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο» είπε στην απολογία του ο πρώην διοικητής Συντονιστικού

Στο «ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο» και όχι στην ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού απέδωσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο πρώην διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), Ιωάννης Φωστιέρης κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ με ριπές 8 με 9 μποφόρ.

Με αυτές τις καιρικές συνθήκες ένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να κάνει επιτυχημένες ρίψεις τόνισε ο κατηγορούμενος.

«Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε;» διερωτήθηκε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας:

«Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Ειπώθηκαν τραγικά πράγματα στο δικαστήριο σας όπως να έρθει το πετζετελ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προιστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή.»

Ο κ. Φωστιέρης αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία του ΕΣΚΕ και τόνισε λέγοντας: «Εμένα με διέπουν τα καθήκοντα του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δεν κάνουμε διαχείριση κρίσεων. Διαχειριζόμαστε διαθέσιμες δυνάμεις.»

Για το 112 είπε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018 και μέχρι τότε δεν λειτουργούσε ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα 15 θέσεις εργασίας τόνισε ο κατηγορούμενος ενώ πρόσθεσε πως η πυροσβεστική ζήτησε εναέρια επιτήρηση.

«Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετελ που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους. Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη.

Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Η απολογία του κ. Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

πηγή: https://www.cnn.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει