Έφυγε από την ζωή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών

GREECE 24 LOGOΌπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η είδηση του θανάτου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε γνωστή η οικογένειά του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA νωρίς την Τετάρτη (27/12).

 

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική στρατηγική της Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο της κρίσης, κερδίζοντας τόσο τον σεβασμό κάποιων, όσο και την κριτική πολλών περισσότερων.

Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ και ήταν ο γιος ενός υπαλλήλου της εφορίας. Είναι ο μεσαίος από τρεις αδερφούς. Αφού έλαβε απολυτήριο λυκείου το 1961, ο Σόιμπλε σπούδασε Νομική και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου από τα οποία αποφοίτησε το 1966 και το 1970 εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος, αφού πρώτα πέτυχε στις κρατικές εξετάσεις.

Ο Σόιμπλε εισήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος της Βάδης-Βυρεμβέργης και τελικά κατέληξε να γίνει ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της φορολογικής υπηρεσίας του Φράιμπουργκ. Στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στο περιφερειακό δικαστήριο του Όφενμπουργκ, από το 1978 έως το 1984.

Από το 1981 έως το 1984 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και τον Νοέμβριο του 1991 έγινε πρόεδρός της. Ο Σόιμπλε εγκατέλειψε τη θέση αυτή το 2000 ως μια επιμέρους συνέπεια ενός σκανδάλου χρηματοδότησης. Από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι το 2005 ο Σόιμπλε υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε ορίστηκε από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ως ο νέος πρόεδρος του Μπούντεσταγκ και διαδέχθηκε τον Νόμπερτ Λάμμερτ. Τον Οκτώβριο του 2021 τον διαδέχτηκε η Μπέρμπελ Μπας.

Η απόπειρα δολοφονίας που τον κατέστησε παράλυτο
Στις 12 Οκτωβρίου 1990, σε ηλικία 48 ετών, ο Σόιμπλε έγινε ο στόχος μιας απόπειρας δολοφονίας από τον Ντίτερ Κάουφμαν, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του μετά το τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας στο Οπενάου. Ο Κάουφμαν τραυμάτισε ελαφρά έναν σωματοφύλακά του, και πολύ σοβαρά τον νωτιαίο μυελό. Έφερε επίσης τραύματα στο πρόσωπο.

Ο Σόιμπλε παρέμεινε παράλυτος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο δράστης της επίθεσης κρίθηκε πως είχε ψυχολογικά προβλήματα από τους δικαστές ήταν έγκλειστος σε κλινική έως 2004.

Οι σχέσεις του Σόιμπλε με την Ελλάδα και οι πολιτικές λιτότητας

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και του Grexit το 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκόπευε να εξαναγκάζει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ακόμα και πριν την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner στις αρχές του 2014, αποκαλώντας το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ο Geithner κατέγραψε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ωθούσε άλλες χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν.

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε επίσης για τις συστάσεις του περί λιτότητας. Τέτοιου είδους επικριτικά σχόλια επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του Σόιμπλε στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει