Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Ερντογάν μετά το θάνατο εννέα στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ

«Οι αχρείοι αποσχιστές, που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών μας, θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν», διαμηνύει ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτους «τρομοκρατών» στα νότια σύνορά της και είναι βασική προτεραιότητά της να εξοντώσει δια παντός την απειλή της «τρομοκρατίας» από όπου κι αν αυτή προέρχεται, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο του, στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνστνατινούπολη.

Αργά χθες (12/1) βράδυ, είχε ανακοινωθεί ο θάνατος εννέα Τούρκων στρατιωτών σε συγκρούσεις του στρατού με μέλη του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ και ο τραυματισμός άλλων δύο.

Στην ανακοίνωση, η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ ότι λειτουργεί «ως εργολάβος» για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

«Θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν»

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες κατά των στρατευμάτων μας, που επιχειρούν εκτός των συνόρων μας, αποτελούν ένα ύπουλο μέρος των σεναρίων για την αναβίωση της οργάνωσης», σημειώνεται.

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών της

Και προστίθεται: «Στο πλαίσιο του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και των διμερών συμφωνιών, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εξαλείψουμε οριστικά όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή, στρατόπεδο, καταφύγιο, σχηματισμός, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω.

Οι αχρείοι αποσχιστές, που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών της Τουρκίας, θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν.

Είμαστε αποφασισμένοι να δυσαρεστήσουμε τόσο αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια στις παγίδες που στήνονται για να εμποδίσουν τον στόχο του ‘αιώνα της Τουρκίας’, όσο και αυτούς που κρατούν τα νήματά τους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή και ότι σε αυτές σκοτώθηκαν 45 αντάρτες, εκ των οποίων οι 36 στο βόρειο Ιράκ και οι 9 στη βόρεια Συρία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μετίν Γκιουράκ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών της, καθώς και 20 μελών του ΡΚΚ, ενώ καθημερινά οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν στοχευμένες επιθέσεις του στρατού και της ΜΙΤ κατά Κούρδων ανταρτών σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει