Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις δηλώνουν οι Ουκρανοί στην χώρα του «Δράκου»

ΠΕΚΙΝΟ (Sputnik) – Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι την Τετάρτη.

«Η ουκρανική πλευρά είναι πρόθυμη και έτοιμη να διεξάγει διάλογο και διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Κουλέμπα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας την εξέλιξη είπε ότι το μήνυμα που εξέφρασε ο Κουλέμπα είναι σύμφωνο με τη θέση της Μόσχας.

“Εσείς και εγώ γνωρίζουμε πραγματικά από αναφορές από το Πεκίνο ότι μια τέτοια δήλωση έγινε σε συνάντηση με τον Γουάνγκ Γι. Το ίδιο το μήνυμα είναι σε συμφωνία με τη θέση μας”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα χρειάζεται διευκρινίσεις για αυτό το θέμα, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, είπε ο αξιωματούχος.

«Γνωρίζετε ότι η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ τις διαπραγματεύσεις και διατήρησε πάντα την ανοιχτότητά της στη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε επίσης την εκτίμηση του Κιέβου για τον ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας στην προώθηση της ειρήνης και στη διατήρηση της διεθνούς τάξης. Τόνισε ότι η Ουκρανία εκτιμά την προοπτική του Πεκίνου και έχει εξετάσει προσεκτικά τη συναίνεση των έξι σημείων που επιτεύχθηκε μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας.

Τον Μάιο, η Κίνα και η Βραζιλία εξέδωσαν από κοινού ένα μνημόνιο που πρότεινε μια πολιτική λύση για την ουκρανική κρίση, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Το έγγραφο ζητούσε τη δημιουργία συνθηκών για άμεσο διάλογο και πρότεινε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη αναγνωρισμένη τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με ίση συμμετοχή όλων των μερών για δίκαιη συζήτηση όλων των προτάσεων.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Kuleba είπε ότι το Πεκίνο πιστεύει ότι η επίλυση όλων των συγκρούσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι η επίλυση όλων των συγκρούσεων πρέπει τελικά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η διευθέτηση όλων των διαφορών πρέπει να επιτευχθεί με πολιτικά μέσα», δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Ο Κουλέμπα επισκέπτεται την Κίνα από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου. Πηγή στη Μόσχα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κουλέμπα, δήλωσε ότι εάν το καθεστώς του Κιέβου ήθελε πραγματικά να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα ανακαλούσε την απαγόρευση τέτοιων συνομιλιών. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Αυτή η δήλωση είναι μία από τις πολλές πρόσφατες εκφράσεις από το Κίεβο που δείχνει προθυμία να συμμετάσχει σε συνομιλίες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι ανέφερε τη δυνατότητα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Πούτιν, και αναγνώρισε την αναγκαιότητα επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η ρητορική του Ζελένσκι επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μόσχα επανέλαβε την ετοιμότητά της για διάλογο, αλλά σημειώνει ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει απαγορεύσει νομικά τέτοιες διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης παραμένει προτεραιότητα της Ρωσίας, η οποία, προς το παρόν, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι, από τώρα, η μόνη νόμιμη αντιπροσωπευτική αρχή στην Ουκρανία είναι η Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) και ο πρόεδρος της, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει