Eurovision 2024: Νικήτρια στον τελικό η Ελβετία

Ο τελικός της Eurovision 2024 διεξήχθη, το βράδυ του Σαββάτου (10/05), στο Μάλμε της Σουηδίας, με μεγάλη νικήτρια την Ελβετία που συγκέντρωσε 591 βαθμούς. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης βρέθηκε η Κροατία με 547 βαθμούς. Επίσης, στην τρίτη θέση ήταν η Ουκρανία, συγκεντρώνοντας 453 βαθμούς.

Η Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Ζάρι» κατέλαβε τη 11η θέση, συγκεντρώνοντας 126 βαθμούς, ανάμεσα σε 25 τραγούδια. Ακόμα, η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» σε ερμηνεία της Silia Kapsis έφτασε μέχρι τη 15η θέση με 78 βαθμούς.

Το αποτέλεσμα του τελικού στη Eurovision 2024 κρίθηκε κατά περίπου 50% από το τηλεοπτικό κοινό και κατά περίπου 50% από τις εθνικές επιτροπές, οι οποίες είχαν ψηφίσει από το βράδυ της Παρασκευής (10/05) κατά τη γενική πρόβα.

Πάντως, η βραδιά μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με το Μάλμε από την ΕΡΤ1, το ERTFLIX και το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα. Οι παρουσιάστριες του τελικού της Eurovision 2024 ήταν η Petra Mede και η Malin Åkerman.

Η Ολλανδία αποβλήθηκε από τη Eurovision 2024

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το πρωί του Σαββάτου (11/05), η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που είναι και η διοργανώτρια Αρχή του διαγωνισμού, απέβαλε την Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή της η EBU ανέφερε τα εξής: «Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον μεγάλο τελικό του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Η σουηδική Aστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους του συνεργείου παραγωγής, μετά από ένα περιστατικό που ακολούθησε την εμφάνισή του στον ημιτελικό το βράδυ της Πέμπτης. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στον διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και στις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής.

Διατηρούμε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού.

Ο μεγάλος τελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα συνεχιστεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια».

Η εμφάνιση της Ελβετίας στη Eurovision 2024

Tο τραγούδι με τίτλο «The Code» είναι ένα μείγμα ραπ, drum ‘n’ bass και όπερας. Ενδυματολογικά, ο Nemo φόρεσε ένα κοστούμι με ροζ χρώματα. Σκηνοθετικά, επελέγη μία λευκή κυκλική πλατφόρμα διαμέτρου δύο-τριών μέτρων. Η πλατφόρμα αυτή έγερνε και περιστρεφόταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Nemo σκαρφάλωσε σε αυτήν, γλίστρησε σε αυτήν, χόρεψε πάνω της, πήδηξε από αυτήν – το όλο πράγμα ήταν μία επίδειξη ισορροπίας, συγχρονισμού και φιλοδοξίας της κατάρριψης των… κωδικών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2024

Πάντως, η παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής άρχισε με πλάνο σε αναλογία διαστάσεων 9:16 αφού η Μαρίνα Σάττι φάνηκε πως δήθεν κάνει live αναμετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ροζ χρώμα σε νέον κυριάρχησε στην εμφάνιση, ενώ τα ελληνικά στοιχεία προβλήθηκαν στις οθόνες LED της σκηνής με γραφικά δια χειρός NMR.

Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε μία drop cam, από την οποία φάνηκε η Μαρίνα Σάττι να ξαπλώνει στη σκηνή μαζί με τους χορευτές της και στο φόντο υπήρχε η πόλη της Αθήνας. Εν συνεχεία, οι χορευτές περιέβαλαν τη Μαρίνα Σάττι ενώ εκείνη χόρευε στη μέση κατά το ρυθμικό μέρος του τραγουδιού «Ζάρι», ξεσηκώνοντας το κοινό.

Οι οθόνες LED της σκηνής χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, σε μεγάλο βαθμό, όπως άλλωστε και οι κύβοι που συμβόλιζαν τα ζάρια – αναφορά, φυσικά, στον τίτλο του ελληνικού τραγουδιού.

Η Μαρίνα Σάττι φόρεσε στο χέρι της ένα δαχτυλίδι, το οποίο επί της ουσίας είναι μία κάμερα που μοιάζει με GoPro, οπότε το κοινό και φυσικά οι χορευτές (Huseyin Çetintaş, Yasin Ametoglou, Ειρήνη Δαμιανίδου, Βασίλης Καραγιάννης) είχαν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση.

Η στιγμή που ξεχώρισε, ήταν εκείνη που η Μαρίνα Σάττι και οι χορευτές της χόρευαν με μαντήλια στα χέρια. Οι θεατές, μάλιστα, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στο τελευταίο μέρος της σκηνικής παρουσίασης. Η Ερασμία Μαρκίδη συνόδευσε, επίσης, τη Μαρίνα Σάττι στη σκηνή κάνοντας φωνητικά.

Ο Φωκάς Ευαγγελινός ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2024 και ο Mecnun Giasar (Majnoon) ήταν υπεύθυνος για τη χορογραφία.

H συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision 2024

To χρυσό λαμέ κοστούμι από το βίντεο κλιπ έχει φύγει αφού η Silia Kapsis επέλεξε παντελόνι και crop top σε αστραφτερό λευκό χρώμα. Ακόμα, τη συνόδευσαν τέσσερις άνδρες χορευτές με cargo παντελόνια και φαρδιά λευκά μπλουζάκια.

Δεν υπήρχαν σκηνικά, αλλά σκοτάδι κατά κύριο λόγο με πολλά πράσινα και κόκκινα γραφικά στις οθόνες LED και στο πάτωμα. Μάλιστα, οι χορευτές στο τέλος της εμφάνισης έβγαλαν τις μπλούζες τους.

Αποδοκιμάστηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Με αποδοκιμασίες από τους θεατές έγινε δεκτή η συμμετοχή του Ισραήλ στον τελικό της Eurovision 2024, στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η συμμετοχή του Ισραήλ με τίτλο «Hurricane» πέρασε από σαράντα κύματα λόγω του εν εξελίξει πολέμου της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς. Όσον αφορά στην παρουσίαση του τραγουδιού, στη σκηνή βρισκόταν μία μεγάλη κυκλική κατασκευή, η οποία αρχικά έμοιαζε με τούνελ.

H σκηνή φωτίστηκε με μπλε χρωματισμούς, καθώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισης κυριάρχησε η αίσθηση καταιγίδας, και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με πορτοκαλί φωτισμούς – σαν την ανατολή του Ήλιου που συμβολίζει την ελπίδα.

Μπορεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει με εφέ τυχόν αποδοκιμασίες εναντίον της ισραηλινής συμμετοχής, ωστόσο έγινε εμφανές πως χρησιμοποιήθηκαν εφέ χειροκροτημάτων κατά την τηλεοπτική μετάδοση.

Το σόου του τελικού της Eurovision 2024

Mετά τους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2024, οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό από κάθε προκριματική βραδιά, με κλήρωση έμαθαν τη θέση εμφάνισής τους για το Σάββατο (11/05). Ειδικότερα, υπήρχαν τρεις επιλογές: Πρώτο μισό του τελικού (θέσεις 1-13), δεύτερο μισό του τελικού (14-26), επιλογή των παραγωγών (2-26). Ως εκ τούτου, η Μαρίνα Σάττι επέλεξε το πρώτο μισό του τελικού (θέσεις 1-13).

Βέβαια, η ίδια διαδικασία με κλήρωση έγινε, μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα, και για τις πέντε χώρες που προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, δηλαδή για τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτές οι χώρες, επί της ουσίας, αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» επειδή συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στην EBU, που είναι η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία άνοιξε τον τελικό της Eurovision 2024, κάτι που αποφασίστηκε μέσω κλήρωσης τον περασμένο Μάρτιο. Πάντως, η ακριβής σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον τελικό της Eurovision 2024, όπως άλλωστε συνέβη και στους δύο ημιτελικούς, καταρτίστηκε από τους παραγωγούς του διαγωνισμού με στόχο το καλύτερο τηλεοπτικό και μουσικό αποτέλεσμα.

  1. Σουηδία: Marcus & Martinus – «Unforgettable»
  2. Ουκρανία: Alyona Alyona & Jerry Heil – «Teresa & Maria»
  3. Γερμανία: Isaak – «Always On The Run»
  4. Λουξεμβούργο: Tali – «Fighter»
  5. Ισραήλ: Eden Golan – «Hurricane»
  6. Λιθουανία: Silvester Belt – «Luktelk»
  7. Ισπανία: Nebulossa – «Zorra»
  8. Εσθονία: 5MIINUST x Puuluup – «(Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi»
  9. Ιρλανδία: Bambie Thug – «Doomsday Blue»
  10. Λετονία: Dons – «Hollow»
  11. Ελλάδα: Μαρίνα Σάττι – «Ζάρι»
  12. Ηνωμένο Βασίλειο: Olly Alexander – «Dizzy»
  13. Νορβηγία: Gåte – «Ulveham»
  14. Ιταλία: Angelina Mango – «La Noia»
  15. Σερβία: Teya Dora – «Ramonda»
  16. Φινλανδία: Windows95man – «No Rules!»
  17. Πορτογαλία: Iolanda – «Grito»
  18. Αρμενία: Ladaniva – «Jako»
  19. Κύπρος: Silia Kapsis – «Liar»
  20. Ελβετία: Nemo – «The Code»
  21. Σλοβενία: Raiven – «Veronika»
  22. Κροατία: Baby Lasagna – «Rim Tim Tagi Dim»
  23. Γεωργία: Nutsa Buzaladze – «Firefighter»
  24. Γαλλία: Slimane – «Mon Amour»
  25. Αυστρία: Kaleen – «We Will Rave»
ABBA, Loreen και… Alcazar

Φυσικά, παρούσα στον τελικό της Eurovision 2024 ήταν και η Loreen, η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού. Η καλλιτέχνις που έχει σημειώσει δύο νίκες στη Eurovision, τόσο το 2012 με το τραγούδι «Euphoria» όσο και το 2023 με το τραγούδι «Tattoo», ερμήνευσε και το καινούργιο της κομμάτι με τίτλο «Forever».

Ακόμα, στον τελικό της Eurovision 2024, επανενώθηκε για ένα και μόνο βράδυ το σουηδικό συγκρότημα των Alcazar. Το εν λόγω ποπ συγκρότημα έχει διαγωνιστεί πέντε φορές στη σουηδική προεπιλογή για τη Eurovision, το Melodifestivalen, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στην σκηνή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού – τουλάχιστον μέχρι απόψε.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) τίμησε τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη νίκη των ABBA στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Waterloo». Έτσι, εμφανίστηκαν μαζί η Carola, η οποία μετέφερε τη Eurovision στο Μάλμε – για πρώτη φορά – το 1992 αφού είχε νικήσει την προηγούμενη χρονιά, αλλά και η Conchita Wurst, η οποία πέτυχε μια αξέχαστη νίκη για την Αυστρία πριν από 10 χρόνια, δηλαδή το 2014. Μαζί τους ήταν και η Charlotte Perrelli, που νίκησε στη Eurovision 1999 για λογαριασμό της Σουηδίας.

Η ψηφοφoρία των κριτικών επιτροπών στη Eurovision 2024

Αρχικά, παρουσιάστηκε η ψηφοφορία των πενταμελών εθνικών κριτικών επιτροπών και το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής ανακοίνωσε 34ος κατά σειρά η Έλενα Παπαρίζου. Μάλιστα, ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision 2024, Martin Österdahl, έδωσε το «πράσινο φως» για τη βαθμολογία μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες από τους θεατές.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία των χωρών στις εθνικές κριτικές επιτροπές αναλυτικά είχε ως εξής:

  • Ουκρανία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 1 βαθμός στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Πορτογαλία
  • Λουξεμβούργο: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 7 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Αζερμπαϊτζάν: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 2 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Άγιος Μαρίνος: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 3 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Μάλτα: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Κροατία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 1 βαθμός στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Πορτογαλία
  • Αλβανία: 7 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Αλβανία – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Τσεχία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ουκρανία
  • Ισραήλ: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στο Λουξεμβούργο
  • Αυστραλία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 6 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ιρλανδία
  • Δανία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Ισπανία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Νορβηγία: 2 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοι στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Γερμανία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στη Σουηδία
  • Αρμενία: 4 βαθμοί στην Ελλάδα – 2 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στη Γαλλία
  • Σλοβενία: 2 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στη Γαλλία
  • Γεωργία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Ελβετία: 12 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο
  • Μολδαβία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ουκρανία
  • Ελλάδα: 10 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Εσθονία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Ολλανδία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Αυστρία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Γαλλία: 4 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Πορτογαλία
  • Ιταλία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Φινλανδία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Πορτογαλία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Βέλγιο: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στη Γαλλία
  • Ισλανδία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στη Γαλλία
  • Λετονία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Ιρλανδία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Πολωνία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Κύπρος: 7 βαθμοί στην Ελλάδα – 12 βαθμοί στην Κροατία
  • Λιθουανία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία
  • Σερβία: 3 βαθμοί στην Ελλάδα – 0 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Κροατία
  • Σουηδία: 0 βαθμοί στην Ελλάδα – 2 βαθμοί στην Κύπρο – 12 βαθμοί στην Ελβετία

Ως εκ τούτου, μετά την ψηφοφορία από τις εθνικές κριτικές επιτροπές η βαθμολογία του τελικού είχε διαμορφωθεί ως εξής:

Η ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού στη Eurovision 2024

Στη συνέχεια, η Petra Mede και η Malin Åkerman ανακοίνωσαν τους συνολικούς βαθμούς που πήρε κάθε χώρα από το τηλεοπτικό κοινό, αρχίζοντας αντίστροφα από το τραγούδι που ήταν 25ο – και τελευταίο – μετά την ψηφοφορία των εθνικών κριτικών επιτροπών.

Έτσι, αναλυτικά η βαθμολογία του televoting είχε ως εξής:

  • Εσθονία: 33 βαθμοί
  • Φινλανδία: 31 βαθμοί
  • Νορβηγία: 4 βαθμοί
  • Σλοβενία: 12 βαθμοί
  • Γεωργία: 19 βαθμοί
  • Αυστρία: 5 βαθμοί
  • Ισπανία: 11 βαθμοί
  • Σερβία: 32 βαθμοί
  • Λιθουανία: 58 βαθμοί
  • Κύπρος: 44 βαθμοί
  • Λετονία: 28 βαθμοί
  • Ελλάδα: 85 βαθμοί
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 0 βαθμοί
  • Ισραήλ: 323 βαθμοί
  • Λουξεμβούργο: 20 βαθμοί
  • Γερμανία: 18 βαθμοί
  • Αρμενία: 82 βαθμοί
  • Σουηδία: 49 βαθμοί
  • Πορτογαλία: 13 βαθμοί
  • Ιρλανδία: 136 βαθμοί
  • Ουκρανία: 307 βαθμοί
  • Ιταλία: 104 βαθμοί
  • Κροατία: 337 βαθμοί
  • Γαλλία: 227 βαθμοί
  • Ελβετία: 226 βαθμοί
Τα αποτελέσματα στον τελικό της Eurovision 2024

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει