Γιατί άλλαξε όνομα ο δρόμος Καλαμάτα στην μελβούρνη.

“Kalamata Place”. Ο δρόμος μεταξύ Gooch Street και Raleigh Street, Thornbury.

Στις 23 Μαΐου 2023 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Darebin της Μελβούρνης ψήφισε να ονομαστει το στενό δρομάκι δίπλα από το κτήριο της Παμεσσηνιακής Αδελφότητας Μελβούρνης “Ο Παπαφλεσσας” σε “Kalamata Place”.                                                     Την κορδέλα για την ονοματοδοσία έκοψαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος κ.α.                    Το όνομα δόθηκε σε αναγνώριση των πολλών χιλιάδων Ελλήνων με καταγωγή από Μεσσηνία.

Ο δήμος Darebin υπέβαλε αμέσως αίτηση στο “Registrar of Geographic Names”  για την επίσημη καταχώρηση του ονόματος που θα διαρκούσε απ’ο 2 έως 4 μήνες.

Στην συνέχεια και μετά από περίπου 1 χρόνο ο δρόμος μετονομάστηκε σε “Kalamata Lane” χωρίς να ειδοποιηθεί κανείς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα μέλη του συλλόγου και των άλλων μεσσηνιακών οργανισμών της Μελβούρνης.

Μετά από ερωτήσεις κατοίκων της περιοχής για το τι έγινε στείλαμε εμαιλ στο Δ/Σ του “Παπαφλέσσα” και μας απάντησαν τα εξής:

«Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τον λόγο για την αλλαγή ονοματοδοσίας του στενού δίπλα στο κτήριο της αδελφότητας μας από Kalamata Place σε Kalamata Lane.                    Αρχικά ο δήμος Darebin πέρασε την ονοματοδοσία του στενού ως Kalamata Place, και με αυτήν την ονοματοδοσία έκοψε την κορδέλλα ο Δήμαρχος Καλαμάτας κύριος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.                                                                                                        Όπως γνωρίζετε στην ιστορική αυτή εκδήλωση παρεβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι του δήμου Darebin. Ωστόσο, όταν έγινε η παραγγελία της επίσημης  πινακίδας, οι αρμόδιες οδικές αρχές εντός του δήμου Darebin, αποφάσισαν πως δεν ήταν εφικτό το στενό να ονομαστεί Kalamata  ‘Place’.                                                                                            Ο λόγος για αυτήν τους την απόφαση είναι η εξής: Οι ομάδες επείγοντων περιστατικών όπως ασθενοφόρα και πυροσβεστικά  σώματα, θα πρέπει να ξέρουν πως υπάρχει στενό δίπλα στο κτήριο της αδελφότητας με δύο σημεία εισόδου. Και αυτό για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, ο περίβολος και ο εξωτερικός χώρος, είναι γνωστός ως Kalamata Place.           Είμαι στην διάθεση σας για ότι άλλη απορία μπορεί να έχετε. Ελπίζω να σας κάλυψα κάθε τυχόν απορία.                                                                                                            Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και την στήριξη σας  στην Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα Παπαφλέσσας».

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος  Αναστάσιος Δημητρακόπουλος 

Από το ρεπορταζ που κάναμε προκύπτει ότι δόθηκε στην Παμμεσηνιακή Αδελφότητα προθεσμία ώστε να γίνει αίτηση για να μην αλλάξει το όνομα, αλλά δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες σε αυτό το διάστημα.                                                              Εμείς να ευχηθούμε στο νέο Δ/Σ του συλλόγου να αφήσει  ένα έργο αντάξιο του ονόματος του συλλόγου και ελπίζουμε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα για τους νεώτερους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε οτι το πρώτο όνομα που είχε πρωταθεί για το δρομάκι ήταν “Παπαφλέσσας’ αλλά ο δήμος Darebin το απέρριψε για μη “ιστορικούς” λόγους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει