Η καταστροφή της Γάζας πιθανότατα βοήθησε τη Χαμάς να αμβλύνει τις απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός

Αρκετοί αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το επίπεδο της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκε από μια ισραηλινή επίθεση εννέα μηνών πιθανότατα βοήθησε τη Χαμάς να αμβλύνει τις απαιτήσεις της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός .

Η Χαμάς το Σαββατοκύριακο φάνηκε να εγκαταλείπει τη μακροχρόνια απαίτησή της να υποσχεθεί το Ισραήλ ότι θα τερματίσει τον πόλεμο ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η ξαφνική αλλαγή δημιούργησε νέες ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με διεθνή διαμεσολάβηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καυχήθηκε την Κυριακή ότι η στρατιωτική πίεση – συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης δίμηνης επίθεσης του Ισραήλ στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα – «είναι αυτή που οδήγησε τη Χαμάς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».

Η Χαμάς, μια ισλαμική μαχητική ομάδα που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και πήρε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, είναι εξαιρετικά μυστικοπαθής και λίγα είναι γνωστά για τις εσωτερικές της λειτουργίες.

Αλλά σε πρόσφατες εσωτερικές ανακοινώσεις που είδε το Associated Press, μηνύματα που υπέγραψαν πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα προέτρεπαν την εξόριστη πολιτική ηγεσία της ομάδας να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τα μηνύματα, που κοινοποιήθηκαν από έναν αξιωματούχο της Μέσης Ανατολής που γνωρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, περιέγραφαν τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί η Χαμάς στο πεδίο της μάχης και τις άθλιες συνθήκες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο έδαφος. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστεί το περιεχόμενο των εσωτερικών επικοινωνιών της Χαμάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει