Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, πανικός στις αγορές

Εντείνονται οι ανησυχίες στις αγορές μετά το απαισιόδοξο ξεκίνημα στο 2024

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα 2/1 οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά την αποστολή του πολεμικού πλοίου Alborz από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στη βύθιση τριών σκαφών των Χούθι από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη καθώς τα πλοία συνεχίζουν να αποφεύγουν τη βασική θαλάσσια οδό λόγω του φόβου των επιθέσεων από τους Χούθι. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να ανέβει κατακόρυφα η τιμή του  “μαύρου ζρυσού”.

Το Brent σημείωσε «άλμα» 2,5% περίπου φτάνοντας στα 78,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate είχε άνοδο 2,5% στα 73,43 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία.

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου έρχεται μετά το πτωτικό κλείσιμο του 2023, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ+ και την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης. Οι παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν το κλίμα, σπρώχνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση τις τιμές, ήταν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας και το σήμα της Federal Reserve ότι έχει κλείσει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή αυτή θα αυξήσει σίγουρα τα ασφάλιστρα κινδύνου στο Brent», δήλωσε στο CNBC ο ανώτερος αναλυτής ενέργειας της Bernstein, Neil Beveridge. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν ακόμη σημαντικές επιπτώσεις.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τις ιρανικές ναυτικές επιδρομές στο παρελθόν. Και εφόσον πραγματικά δεν οδηγήσει σε κάποια κλιμάκωση, τότε δεν βλέπω πραγματικά καμία σημαντική επίπτωση σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα, εκτιμούν ότι η τιμή του αργού τύπου Brent θα διαμορφωθεί στα 82,56 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2023, δηλαδή τα 82,17 δολάρια, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση. Ωστόσο, ενδεχόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις τιμές που με την έναρξη του νέου έτους πήγαν στα ύψη.00

Μπορεί επίσης να σας αρέσει