Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Δημήτρης Μάλλιος και αρχηγός της Πυροσβεστικής ο Θεόδωρος Βάγιας

Τη νέα ηγεσία σε ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστική αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επελέγη ο Υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος.

Yπαρχηγός του Σώματος είναι ο υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης και Προϊστάμενος Επιτελείου ο υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας. Παράλληλα, το χρίσμα θα λάβουν αντίστοιχα και οι υποστράτηγοι Χρήστος Μπουλούμπασης και Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Ταυτόχρονα, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε για Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια. Στον αποστρατευθέντα Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του Π.Σ.

Το παρασκήνιο πίσω από τις κρίσεις της ΕΛΑΣ

Οι «καρατομήσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. έρχονται στον απόηχο της δολοφονίας του 44χρονου έξω από βενζινάδικο στον Νέο Κόσμο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι κρίσεις επισπεύσθηκαν μετά τη μαφιόζικη εκτέλεση.

Και αυτό διότι το περιστατικό έκανε ακόμα πιο σαφές το πρόβλημα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως είχαν αποφασιστεί «βαθιές» αλλαγές, ωστόσο, επισπεύσθηκαν λόγω των εξελίξεων.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στη Μηλίτσα Μεσσηνίας το 1967, είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το έτος 1999 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Το 2013 αποφοίτησε από την Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει, ως Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), ως Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, σε Υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά και ως εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών.

Το 2024 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει