Οι επιστήμονες ανησυχούν για την πανδημία της γρίπης των πτηνών

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι τα κενά στην επιτήρηση μπορεί να τους κρατήσουν αρκετά βήματα πίσω από μια νέα πανδημία, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους ειδικούς στις ασθένειες.

Πολλοί από αυτούς παρακολουθούν τον νέο υποτύπο της γρίπης των πτηνών H5N1 σε αποδημητικά πτηνά από το 2020. Όμως η εξάπλωση του ιού σε 129 κοπάδια γαλακτοπαραγωγής σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ

Ανοίγει νέα καρτέλα σηματοδοτεί μια αλλαγή που θα μπορούσε να το φέρει πιο κοντά στο να γίνει μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων. Μολύνσεις έχουν επίσης βρεθεί σε άλλα θηλαστικά , από τα αλπακά έως τις γάτες του σπιτιού.

«Φαίνεται σχεδόν σαν μια πανδημία που εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση», δήλωσε ο Scott Hensley, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτή τη στιγμή, η απειλή είναι αρκετά χαμηλή… αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε έναν καρδιακό παλμό».

Όσο πιο νωρίς είναι η προειδοποίηση για ένα άλμα στους ανθρώπους, τόσο πιο γρήγορα οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι υγείας μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων ξεκινώντας την ανάπτυξη εμβολίων, ευρείας κλίμακας δοκιμές και μέτρα περιορισμού.

Η ομοσπονδιακή επιτήρηση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής των ΗΠΑ περιορίζεται επί του παρόντος στη δοκιμή κοπαδιών προτού διασχίσουν τις πολιτειακές γραμμές. Οι προσπάθειες κρατικών δοκιμών είναι ασυνεπείς, ενώ οι δοκιμές σε άτομα που εκτίθενται σε άρρωστα βοοειδή είναι ελάχιστες, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί υγειονομικοί υπάλληλοι και ειδικοί στην πανδημία της γρίπης.

“Πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι θετικές φάρμες, πόσες από τις αγελάδες είναι θετικές, πόσο καλά εξαπλώνεται ο ιός, πόσο καιρό αυτές οι αγελάδες παραμένουν μολυσματικές, την ακριβή οδό μετάδοσης”, δήλωσε ο Ολλανδός ιολόγος της γρίπης Ron Fouchier του Ιατρικού Κέντρου Erasmus. στο Ρότερνταμ.

Η Δρ Jeanne Marrazzo, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, είπε ότι η επιτήρηση για τους ανθρώπους είναι «πολύ, πολύ περιορισμένη».

Ο Marrazzo περιέγραψε το δίκτυο επιτήρησης της ανθρώπινης γρίπης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ως «πραγματικά έναν παθητικό μηχανισμό αναφοράς, παθητικής παρουσίασης». Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είναι πιο προορατικό στις δοκιμές αγελάδων, αλλά δεν δημοσιοποιεί ποιες φάρμες επηρεάζονται, είπε.

Αρκετοί ειδικοί είπαν ότι διαφορετικές προσεγγίσεις από οργανισμούς υγείας ζώων και ανθρώπων θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια ταχύτερη απόκριση.

«Αν σχεδιάζατε το σύστημα από την αρχή, θα είχατε έναν οργανισμό», δήλωσε η Gigi Gronvall, εμπειρογνώμονας βιοασφάλειας στο Johns Hopkins Center for Health Security. «Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα όπου έχουμε περιβαλλοντικά ή ζωικά προβλήματα που προκαλούν στον άνθρωπο. προβλήματα.”

Ένας εκπρόσωπος του USDA είπε ότι ο οργανισμός εργάζεται “εδώ και εικοσιτετράωρο” με το CDC και άλλους εταίρους σε μια “απάντηση ολόκληρης της κυβέρνησης”, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι “το τρόφιμο της Αμερικής παραμένει ασφαλές, οι άρρωστες αγελάδες γενικά αναρρώνουν μετά από μερικές εβδομάδες. και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία παραμένει χαμηλός».

Το CDC σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «Το USDA και οι κρατικές και τοπικές υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται για την εμφάνιση ενός νέου ιού γρίπης για σχεδόν 2 δεκαετίες και παρακολουθούν συνεχώς για ακόμη και τις πιο μικρές αλλαγές στον ιό».

‘ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ’

Ορισμένες πανδημίες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, φτάνουν με μικρή προειδοποίηση. Στην τελευταία πανδημία γρίπης, που προκλήθηκε από τον H1N1 το 2009, ο ιός και οι προκάτοχοί του είχαν εξαπλωθεί για πρώτη φορά μεταξύ των ζώων για αρκετά χρόνια, είπε ο Hensley, αλλά η περισσότερη επιτήρηση θα βοηθούσε τις υγειονομικές αρχές να προετοιμαστούν.

Τρεις άνθρωποι στις ΗΠΑ βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη των πτηνών H5N1 από τα τέλη Μαρτίου μετά από επαφή με αγελάδες, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα. Ένα άτομο στο Μεξικό μολύνθηκε από ένα ξεχωριστό στέλεχος H5 που δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί σε ανθρώπους και χωρίς γνωστή έκθεση σε ζώα. Άλλα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ινδία, την Κίνα και την Αυστραλία, που προκλήθηκαν από διαφορετικά στελέχη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο κίνδυνος του H5N1 για τον άνθρωπο είναι χαμηλός, επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από τον άνθρωπο. Ορισμένα εργαλεία είναι διαθέσιμα εάν αυτό αλλάξει, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων ποσοτήτων υπάρχοντος εμβολίου H5N1 και αντιιικών φαρμάκων όπως το Tamiflu.

Υπάρχουν μηχανισμοί για την έναρξη παραγωγής μεγαλύτερης κλίμακας τεστ, θεραπειών και εμβολίων, εάν χρειαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη γρίπη, Wenqing Zhang.

Άλλοι ειδικοί είπαν ότι υπάρχει επαρκής ανησυχία για την έναρξη προετοιμασίας για πιθανή εξάπλωση στους ανθρώπους, αν και τα ερεθίσματα για ανάληψη δράσης διαφέρουν ανάλογα με τον ρόλο που διαδραματίζεται στην απόκριση, δήλωσε ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Ο οργανισμός του ενήργησε νωρίς για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίου για τον COVID και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με ερευνητικούς εταίρους για τον H5N1.

Το CEPI στοχεύει στη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης πρωτότυπων εμβολίων για παθογόνα με δυνατότητα πανδημίας. Αυτό θα βοηθούσε τους κατασκευαστές φαρμάκων να ξεκινήσουν παραγωγή μεγάλης κλίμακας και να διανέμουν βολές όπου είναι απαραίτητο εντός 100 ημερών από την έκρηξη.

Ορισμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από τον H5N1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη εξασφαλίζουν δόσεις εμβολίου «προ-πανδημικής» γρίπης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε αγροκτήματα ή εργαστήρια. Η Φινλανδία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει εργάτες γούνας και πουλερικών, καθώς και εργαζόμενους σε θέματα υγείας των ζώων.

Η επέκταση της πρόσβασης στα εμβόλια είναι επίσης περίπλοκη, δήλωσε ο Zhang του ΠΟΥ. Οι κατασκευαστές πιθανών εμβολίων πανδημίας γρίπης κάνουν εμβόλια για την εποχική γρίπη και δεν μπορούν να παράγουν και τα δύο ταυτόχρονα, είπε.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα εμβόλια γρίπης παρασκευάζονται με χρήση ιού που αναπτύσσεται σε αυγά, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να παραχθούν εμβόλια πανδημίας. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Moderna (MRNA.O)

, ανοίγει νέα καρτέλα για να χρησιμοποιήσει την ταχύτερη τεχνολογία mRNA τους για εμβόλια πανδημίας γρίπης.

Όλοι οι ειδικοί αναγνώρισαν την ανάγκη εξισορρόπησης ενεργώντας γρήγορα για να αποφευχθεί μια απειλή έναντι της υπερβολικής αντίδρασης.

«Θέλουμε να επιδείξουμε προσοχή», είπε η Γουέντι Μπάρκλεϊ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία συμβουλεύει επίσης τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη γρίπη των πτηνών, «χωρίς να πει ότι ο κόσμος πρόκειται να τελειώσει».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει