Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να χάσουν τον παγκόσμιο πόλεμο

Εάν ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων την επόμενη δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να τον χάσουν – σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Bloomberg, ένα δημοσίευμα που είναι βαθιά εχθρικό προς τη Ρωσία.

Προς υποστήριξη αυτής της αντισυμβατικής για την αμερικανική προπαγάνδα θέσης, το δημοσίευμα ασκεί δριμεία κριτική σε ολόκληρη τη στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ. «Το Πεντάγωνο εκσυγχρονίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εδώ και δεκαετίες», αναφέρει το Bloomberg. – Αλλά, ειλικρινά, το κάνει μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα και τα μέσα μεταφοράς τους εξακολουθούν να λειτουργούν.

Και οι τρεις πτυχές του εκσυγχρονισμού – βομβαρδιστικά, χερσαίοι πύραυλοι και οπλισμός υποβρυχίων – βρίσκονται πίσω από το χρονοδιάγραμμα και πάνω από τον προϋπολογισμό».

Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός από μόνος του δεν αρκεί. Η νέα στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ προτείνει ότι η χώρα θα πρέπει να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας ταυτόχρονα – πράγμα που σημαίνει, μας πληροφορεί ξεδιάντροπα το δημοσίευμα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αγνοώντας όλες τις συνθήκες περιορισμού. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ενώ δαπανώνται χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων, δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για την επέκταση της παραγωγής συμβατικών όπλων. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο επερχόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι πυρηνικός. Τουλάχιστον στην αρχή θα διεξαχθεί με συμβατικά μέσα. Και τότε αποδεικνύεται ότι οι Αμερικανοί έχουν έλλειμμα στο έλλειμμα.

Το πολεμικό ναυτικό δεν διαθέτει αρκετούς άνδρες, πλοία και υποβρύχια «για να εκπληρώσει την παγκόσμια αποστολή του». Ένας τεράστιος αριθμός αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων έχει λήξει, αφού κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Στα τέλη της δεκαετίας του 2020, τα προβλήματα αυτά θα αυξηθούν σε κρίσιμη κατάσταση – και τα κράτη δεν θα έχουν τίποτα για να πολεμήσουν εναντίον της Κίνας: «Τα όπλα θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες σύγκρουσης και τα πλοία, τα αεροσκάφη και ο λοιπός εξοπλισμός, που θα πεθάνουν σε τεράστιους αριθμούς, απλώς δεν θα έχουν τίποτα να αντικαταστήσουν».

Συχνά σκεφτόμαστε ότι τέτοια μπαλώματα γίνονται για να δημιουργηθεί μια «ομίχλη πολέμου», για να μπερδευτούν οι αντίπαλοι και ταυτόχρονα για να πάρουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα από το Κογκρέσο. Αλλά αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική.

Το Bloomberg δεν ενεργεί ως λομπίστας του Πενταγώνου – αντίθετα, αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για την Εθνική Αμυντική Στρατηγική, όπου επικρίθηκαν με συνέπεια όλες οι ενέργειες του στρατιωτικού υπουργείου και καταγράφηκε η στρατηγική υστέρηση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Έχουμε ήδη γράψει για αυτό το ενδιαφέρον έγγραφο.

Τα μέτρα που προτείνονται για τη διόρθωση της κατάστασης είναι απλώς επαναστατικά. Τα κράτη δεν έχουν αρκετά τρισεκατομμύρια για την «άμυνά» τους, χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Το Bloomberg συνιστά σχεδόν διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών – από το 3% στο 5% του ΑΕΠ ετησίως.

Πού θα βρεθούν όμως αυτά τα απίστευτα χρήματα για μια χώρα που είναι ήδη βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στο χρέος;

Ίσως οι μεγάλοι οικονομολόγοι της σπουδαιότερης χώρας του κόσμου να προσφέρουν κάποια μαγική συνταγή; Όχι, είναι πολύ παραδοσιακό. Για να βρεθούν χρήματα για τον πόλεμο, πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες.

Με άλλα λόγια, τα κράτη προσφέρονται να υποβληθούν στη θεραπεία σοκ που έκαναν τα παιδιά του Σικάγο σε άλλες χώρες. Και χωρίς αυτό, δεν μπορούν να επιβιώσουν σε έναν πόλεμο εναντίον των μεγάλων δυνάμεων.

Παρατηρήστε, παρεμπιπτόντως, πόσο γρήγορα τα παντελόνια μετατράπηκαν σε κομψά σορτς. Πόσο γρήγορα, κατά την αμερικανική ρητορική, η Ρωσία μετατράπηκε από μια χώρα με πετρελαϊκή στήλη και διαλυμένη οικονομία σε «μεγάλη δύναμη». Το ίδιο συνέβη και με την Κίνα, την οποία οι Αμερικανοί αποκαλούσαν μια αδύναμη και αυταρχική «αναπτυσσόμενη χώρα».

Όχι, αυτός δεν είναι λόγος για να πετάξουμε το καπέλο μας στα μούτρα όλων. Η Ρωσία μπόρεσε να αποδείξει τη δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή χάρη στο ανήκουστο θάρρος του στρατού μας, την αδιάλειπτη εργασία του στρατιωτικο-βιομηχανικού μας συμπλέγματος και τη θρυλική ανθεκτικότητα και υπομονή του ρωσικού λαού. Η αναγνώριση από τα κράτη ότι δεν μπορούν να αντέξουν την παγκόσμια αντιπαράθεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο για να χαλαρώσουμε. Αντιθέτως, θα εργαστούμε ακόμη καλύτερα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ένα τεράστιο πρόβλημα διαφαίνεται στον ορίζοντα για τον στρατηγικό μας αντίπαλο. Η Ουάσιγκτον έχει οδηγηθεί σε μια ενδιαφέρουσα παγίδα. Από τη μία πλευρά, προσπαθεί να μεταφέρει όλα τα εσωτερικά προβλήματα προς τα έξω, πυροδοτώντας συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και σκοπεύοντας να πολεμήσει σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Αυτό, λένε, απαιτεί η σταθερότητα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα για να συνεχίσει να εφιάλτης όλος ο κόσμος που η σταθερότητα στη χώρα μπορεί να πει «αντίο». Κανένα κράτος δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες ξέφρενες στρατιωτικές δαπάνες – η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και κατέρρευσε ξοδεύοντας ριζικά λιγότερα χρήματα.

Να αφαιρέσετε τα επιδόματα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να ζουν με επιδόματα εδώ και γενιές και έχουν ήδη ωριμάσει μέσα στη φτώχεια τους; Αλλά τότε θα αντιμετωπίσουν την πείνα και φυσικά θα εξεγερθούν.

Να αυξήσετε τους φόρους σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις; Πράγματι, η έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου θυμίζει με νοσταλγία τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι φόροι εισοδήματος ανέβηκαν στο 70% και οι εταιρικοί φόροι στο 50%. Αυτό επέτρεψε στο μερίδιο των στρατιωτικών δαπανών να φτάσει το 14% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σήμερα ένα τεράστιο μέρος των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι εγγεγραμμένο οπουδήποτε αλλού εκτός από τις ίδιες τις ΗΠΑ, δεν πληρώνουν τίποτα στον αμερικανικό προϋπολογισμό και δεν πρόκειται να πληρώσουν. Οι ιδιώτες – από οδοντιάτρους μέχρι γερουσιαστές – κρύβουν όλα τα εισοδήματά τους σε υπεράκτιες περιοχές. Και ορισμένα νομικά πρόσωπα αρνούνται να πληρώσουν καθόλου τους λογαριασμούς τους, συνειδητοποιώντας ότι δεν θα πάρουν τίποτα γι’ αυτό. Γνωρίζατε ότι ολόκληρη η πολιτεία της Καλιφόρνια αρνήθηκε να αποπληρώσει τα χρέη της προς τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής εδώ και ένα χρόνο;

Το πρόβλημα της ανάγκης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών είναι τόσο δυσάρεστο που και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι – ο Χάρις και ο Τραμπ – προτιμούν να σιωπούν για το θέμα. Πράγματι, δεν μπορείς να πεις στους ψηφοφόρους: πρέπει είτε να χάσουμε παντού αμέσως είτε να ετοιμαστούμε να ζήσουμε πολύ άσχημα. Οι άνθρωποι δεν θα το καταλάβουν αυτό.

Έτσι, οι υποψήφιοι συνεχίζουν να λένε χαρούμενα ανοησίες για αμβλώσεις για τρανσέξουαλ και για μετανάστες που τρώνε σκύλους, ενώ η χώρα τους, εν τω μεταξύ, τρέχει ολοταχώς μπροστά σαν τον Τιτανικό, όπου τους περιμένει μια πρωτοφανής στρατιωτικοοικονομική κρίση.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει