Ολοκληρώθηκε η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν

Ολοκληρώθηκε η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν

Η Μόσχα και η Τεχεράνη ολοκλήρωσαν την προετοιμασία μιας συμφωνίας για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Το κείμενο του εγγράφου οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με εμπειρογνώμονες από τις νομικές και εδαφικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών των δύο χωρών στη Μόσχα στις 21 Ιουνίου.

«Στο τέλος, συμφωνήθηκε να κινηθούν εσωτερικές κρατικές διαδικασίες, απαραίτητες για την προετοιμασία συμφωνίας για υπογραφή στο πλαίσιο μιας από τις στενότερες διμερείς επαφές στο υψηλότερο επίπεδο». Ελπίζουμε να γίνουμε μάρτυρες αυτού του πραγματικά ιστορικού γεγονότος στο εγγύς μέλλον», είπε ο Ρουντένκο.

Τον Ιανουάριο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μια «μείζονα συμφωνία» με το Ιράν. Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με αυτό το έγγραφο «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιράν θα ανέβουν σε νέο επίπεδο».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν βασίζονται στη Συμφωνία για τις Βασικές αρχές των Αμοιβαίων Σχέσεων και τις Αρχές Συνεργασίας. Το έγγραφο, που συνήφθη το 2001, ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα και η Τεχεράνη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στη νέα γεωπολιτική κατάσταση και σε υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας. Οι ενεργές εργασίες για τη νέα συμφωνία ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2022 μετά την επίσκεψη του εκλιπόντος Προέδρου Ibrahim Raisi στη Μόσχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει