Σας τυφλώνουν οι ενέσεις απώλειας βάρους; Οι ερευνητές παρουσιάζουν μια μελέτη για την Ozempic

Η ανάλυση των δεδομένων των ασθενών υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ της σεμαγλουτίδης και της απώλειας όρασης. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες φαίνονται σκόπιμες.

Ozempic, ένα φάρμακο που προορίζεται για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αλλά το οποίο είναι πλέον ευρέως γνωστό ως η ένεση δίαιτας του Χόλιγουντ . Διάφορες διασημότητες έχουν αναγνωρίσει δημόσια τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένων των Elon Musk και Oprah Winfrey . Προφανώς έχουν πολλούς μιμητές.

Το Ozempic και το σχετικό Wegovy περιέχουν την ουσία σεμαγλουτίδη. Είναι πολύ δημοφιλές εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος. Για τους οποίους οι συνήθεις στρατηγικές όπως η δίαιτα, η νηστεία ή η άσκηση δεν λειτουργούν ή που δεν προσπαθούν καν. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο ιστορίες όπως αυτή με τους πέντε αριθμούς. Αλλά η χρήση τέτοιων φαρμάκων για τον διαβήτη για μια δίαιτα αδυνατίσματος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. τώρα τα αποτελέσματα μιας μελέτης Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνουν . Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Jimena Tatiana Hathaway το δημοσίευσε στο περιοδικό «Jama Ophthalmology». Αντίστοιχα, η ουσία σεμαγλουτίδη αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης.

Η υποκείμενη νόσος ονομάζεται μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια – συντομογραφία: Naion. Προκαλεί ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα μάτι επειδή διακόπτεται η παροχή αίματος στο οπτικό νεύρο. Προκειμένου να αποδείξουν ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτής της ασθένειας όταν χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τώρα δεδομένα από 16.827 ασθενείς στο Massachusetts Eye and Ear στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Εντόπισαν 710 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και 979 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή ακόμα και παχύσαρκα. Αυτά αντιμετωπίστηκαν είτε με σεμαγλουτίδη είτε με άλλο δραστικό συστατικό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις ομάδες των εξεταζόμενων για τρία χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί είχαν 8,9 τοις εκατό κίνδυνο διάγνωσης Naion όταν έπαιρναν σεμαγλουτίδη. Ήταν μόνο 1,8 τοις εκατό όταν οι ασθενείς χρησιμοποίησαν άλλη ουσία. Μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, ο κίνδυνος ήταν 6,7 τοις εκατό στην ομάδα της σεμαγλουτίδης, σε σύγκριση με 0,8 τοις εκατό στην ομάδα ελέγχου. Η ερευνητική ομάδα δεν βλέπει αυτό ως οριστική απόδειξη ότι η σεμαγλουτίδη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Naion, αλλά επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση αυτής της σύνδεσης.

Άλλοι επιστήμονες πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα της μελέτης. Ο Graham McGeown, για παράδειγμα, επίτιμος καθηγητής φυσιολογίας στο Queen’s University στο Μπέλφαστ. Οι συγγραφείς «εντόπισαν ξεκάθαρα βασικές αδυναμίες στη μεθοδολογία τους που σχετίζονται με το πόσο αντιπροσωπευτική μπορεί να είναι η ομάδα των ασθενών που αναφέρονται σε αυτούς σε σχέση με τον ευρύτερο πληθυσμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο McGeown στο Science Media Center. Σημαντική προσπάθεια έχει καταβληθεί για «ταίριασμα των θεματικών ομάδων για συγχυτικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, αν και, όπως εξηγούν οι συγγραφείς, αυτό είναι δύσκολο». Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που αντιμετωπίζεται με σεμαγλουτίδη, δηλαδή διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία.

Ο McGeown αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη επαλήθευσης των αποτελεσμάτων της μελέτης μέσω πιο εκτεταμένων μελετών, δεδομένων των πιθανών συνεπειών για την υγεία. Τελικά, η ουσία συνταγογραφείται όλο και πιο συχνά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των προσβεβλημένων. Η σεμαγλουτίδη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα, συζητείται η χρήση κατά της διάσπασης των κυττάρων στον εγκέφαλο. «Αλλά οι πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου πρέπει πάντα να σταθμίζονται έναντι των πιθανών οφελών», λέει ο McGeown.

#Ozempic Babies: Απρογραμματισμένη εγκυμοσύνη λόγω ένεσης για απώλεια βάρους;

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να έχει μια άλλη επίδραση εκτός από τον πραγματικό της σκοπό και να λειτουργεί ως ένεση απώλειας βάρους. Για μήνες, γυναίκες ανέφεραν στο Instagram, το X και το TikTok ότι έχουν μείνει έγκυες χωρίς να το έχουν σκοπό. Αυτό το αποδίδουν στη χρήση του Ozempic. Το hashtag είναι: Ozempic Babies. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να είναι έμμεσο αποτέλεσμα. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αλλοιωμένους εμμηνορροϊκούς κύκλους, οι οποίοι μπορούν να ομαλοποιηθούν με την απώλεια βάρους. Ο κατασκευαστής επισημαίνει επίσης πιθανές αλληλεπιδράσεις με το αντισυλληπτικό χάπι.

Ο επιχειρηματικός ισολογισμός της δανικής φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για σεμαγλουτίδη. Ο κατασκευαστής των Ozempic και Wegovy λέει ότι αύξησε τις συνολικές πωλήσεις του πέρυσι σε περίπου 31,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Novo Nordisk έβγαλε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ με το Wegovy, το οποίο είναι εγκεκριμένο ως ένεση απώλειας βάρους, και περίπου το τριπλάσιο ποσό με το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic.

Προειδοποίηση για πλαστά φάρμακα και συνταγές Ozempic

Στο παρελθόν υπήρξαν επανειλημμένα σημεία συμφόρησης στην παράδοση στη Γερμανία. Η μεγάλη ζήτηση προσέλκυσε και απατεώνες. Πιο πρόσφατα, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM) προειδοποίησε για απομιμήσεις που είχαν φτάσει στην αγορά . Ψεύτικες συνταγές έχουν επίσης εμφανιστεί κατά καιρούς σε αυτή τη χώρα. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν Ozempic για απώλεια βάρους με δικά τους έξοδα. Είναι νόμιμη η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου για συνθήκες διαφορετικές από αυτές για τις οποίες είχε αρχικά εγκριθεί. Οι γιατροί μπορούν να το συνταγογραφήσουν για τέτοια χρήση εκτός ετικέτας μέσω ιδιωτικής συνταγής.

Η σεμαγλουτίδη στο φάρμακο Wegovy έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2022 για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας. Δοσολογείται διπλάσια από ό,τι στο παρασκεύασμα Ozempic. Το Wegovy μπορεί για δείκτη μάζας σώματος να συνταγογραφηθεί (ΔΜΣ) 30 ή περισσότερο και ΔΜΣ 27 για υψηλή αρτηριακή πίεση. Το φάρμακο είναι διαθέσιμο στη Γερμανία από τον περασμένο Ιούλιο.

Η φαρμακοβιομηχανία εργάζεται σε άλλα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη ή παρόμοια ενεργά συστατικά και οδηγούν σε απώλεια βάρους. Στα τέλη του περασμένου έτους, η ουσία tirzepatide εγκρίθηκε ως θεραπευτικός παράγοντας για ενήλικες με συννοσηρότητες που σχετίζονται με το βάρος και ΔΜΣ μεγαλύτερο από 27 και για παχυσαρκία. Η τιρζεπατίδη μιμείται τις επιδράσεις της σεμαγλουτίδης. Περιέχεται στο φάρμακο για τον διαβήτη Mounjaro

Μπορεί επίσης να σας αρέσει