Σεισμός στην Ιαπωνία: Στους 55 οι νεκροί – Φόβοι για πολλούς ακόμη κάτω από τα συντρίμμια

Οι αρχές επιβεβαίωσαν 55 θανάτους, όλοι στο νομό Ισικάουα, καθιστώντας τον ως τον φονικότερο σεισμό της Ιαπωνίας από το 2016. Πολλοί από τους νεκρούς βρίσκονται στο Σούζου και στη Γουατζίμα, μια άλλη πόλη στο απομακρυσμένο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο.

Στο Σούζου, μια πόλη με λίγο πάνω από 5.000 νοικοκυριά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το 90% των σπιτιών μπορεί να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Μασουχίρο Ιζουμίγια.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή περίπου 120 άνθρωποι περιμένουν ακόμα να διασωθούν, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ομάδες έκτακτης ανάγκης από τις δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Αυτοάμυνας να αναλάβουν τη διάσωση των κατοίκων. Οι διασώστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν ζωές και να απεγκλωβίσουν τα θύματα και τους επιζώντες, αλλά έχουμε λάβει αναφορές ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν. «Η κατάσταση είναι καταστροφική», δήλωσε ο ίδιος.

Ο σεισμός των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αναγκάζοντας τους ανθρώπους στις δυτικές παράκτιες περιοχές να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία, καθώς τα κύματα τσουνάμι παρέσυραν αυτοκίνητα και σπίτια στο νερό.

Φόβοι για το τι θα βρουν στα ερείπια

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο τόξο των ηφαιστείων και των ωκεάνιων τάφρων «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» που περικλείει εν μέρει τη λεκάνη του Ειρηνικού. Σε αυτήν εκδηλώνεται περίπου το 20% των σεισμών στον κόσμο μεγέθους 6 ή μεγαλύτερου, ενώ κάθε χρόνο σημειώνονται έως και 2.000 σεισμοί που γίνονται αισθητοί.

Χιλιάδες χωρίς νερό και ρεύμα

Η ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε περίπου 100.000 ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντάς τους σε αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια σχολείων, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως κέντρα εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που εκκενώθηκαν είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους την Τρίτη, αφού οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Ωστόσο, περίπου 33.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα στο νομό Ισικάουα μετά από μια νύχτα όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν. Περισσότερα από 100.000 σπίτια δεν έχουν υδροδότηση.

πηγή: https://www.cnn.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει