“Θανάσιμη μαχαιριά” για τους Ουκρανούς η πτώση της Μαρίνκα-“Ξηλώνεται” ολόκληρη η γραμμή αμύνης τους

Η κατάληψη της Μαρίνκα "ξεκλειδώνει" άξονα επίθεσης του Ρωσικού στρατού με τον οποίο διαχωρίζονται δύο (2) μεγάλες ομάδες στρατιωτικών δυνάμεων των Ουκρανών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα , με τους Ρώσους μα πετυχαίνουν μια σημαντική νίκη, “απελευθερώνοντας” την περιοχή της Μαρίνκα που βρίσκεται δίπλα στο Ντονέτσκ.

Η Mαρίνκα δεν είναι ήταν μόνο μια σημαντική οχυρωμένη περιοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά και ένα στρατηγικό σημείο, η κατάληψη του οποίου θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνέχιση του πολέμου, αφού ανοίγει τον δρόμο στα ρωσικά στρατεύματα.

Η κατάληψη της Μαρίνκα  θέτει την πόλη του Ντόνετσκ εκτός βεληνεκούς του Ουκρανικού Πυροβολικού

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΑΜ Σοϊγκού τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως την πόλη Μαρίνκα, νοτιοδυτικά του Ντόνετσκ, γεγονός που θα μειώσει  σημαντικά τις δυνατότητες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να πλήττουν το  Ντόνετσκ με πυρά πυροβολικού, το οποίο έχει απωθηθεί.

Από το κέντρο του Ντόνετσκ η Μαρίνκα απέχει  περίπου 20χλμ.

Όπως αναφέρουν Ρωσικές πηγές, “η Μαρίνκα, στην οποία ζούσαν περίπου 10.000 χιλιάδες άνθρωποι μέχρι το 2014, στη συνέχεια παρέμεινε στην Ουκρανία και αρκετές προσπάθειες απελευθέρωσής της από τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής του Ντόνετσκ το 2015-2016 απέτυχαν.

Όλα αυτά τα εννέα χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας την ενίσχυσαν με όλα τα διαθέσιμα μέσα καθιστώντας την κυριολεκτικά  πόλη- φρούριο, με τα σπίτια της να είναι όλα οργανωμένα για άμυνα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, κατέστη δυνατή η αναφορά για την πλήρη απελευθέρωση της Μαρίνκα μόνο μετά την κατάληψη των δύο τελευταίων σπιτιών στην οδό Ιβάν Φράνκο στα βορειοδυτικά της πόλης.

Οι Ουκρανοί υποχωρούν και ανασυντάσσονται δυτικότερα στο Κουράχοβο

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν δυτικά προς την Georgievka και αρχίζουν σταδιακά να την ενισχύουν. Ακολουθεί το Κουράχοβο, που είναι επίσης οχυρός οικισμός, αλλά όχι τόσο ισχυρός όσο η Μαρίνκα.

Το Κουράχοβο ήταν πάντα η βάση ανεφοδιασμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα προσπαθούν βιαστικά να το μετατρέψουν σε θέση πρώτης γραμμής.

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέμεναν τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλαξαν το σχέδιό τους και τώρα ασκούνται πιέσεις νότια της Μαρίνκα, όπου βρίσκεται η ουκρανική οχυρωμένη περιοχή στο χωριό Πομπέδα.

Λίγο νωρίτερα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις απελευθέρωσαν το λεγόμενο Pitomnik, μια άλλη οχυρή περιοχή που ανήκε στην αμυντική ζώνη του Maryinsk.

Την ίδια ώρα, μάχες διεξάγονται στη βιομηχανική ζώνη Novomikhailovka, έναν οικισμό στα νότια προς το Ugledar.

Εκεί απλώνεται μια αλυσίδα από μικρούς οικισμούς.

Αυτή η αλυσίδα προς την Konstantinovka καλύπτει τόσο τον Ugledar όσο και ολόκληρο το πλευρό της ουκρανικής ομάδας που συμμετείχε προηγουμένως στην απόπειρα «αντι επίθεσης.

Η σημασία της κατάληψης της Μαρίνκα από τους Ρώσους

Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση της Μαρίνκα δεν είναι ένα τοπικό επεισόδιο κατάληψης μιας και μόνο πόλης.

Εκτός από το γεγονός ότι απασχολούσε μεγάλες Ρωσικές  δυνάμεις  που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού, η Μαρίνκα αποτελεί πόλη κλειδί  που ανοίγει άξονα επίθεσης των Ρώσων με τον οποίο διαχωρίζονται δύο (2) μεγάλες  ομάδες δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, η  ενίσχυση σε εφόδια-προσωπικό και τεθωρακισμένα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ήδη σοβαρά περιορισμένη.

Η απελευθέρωση της Μαρίνκα δεν είναι μόνο ένα ιδιαίτερο συμβολικό γεγονός για τους κατοίκους του Ντόνετσκ.

Η εξάλειψη μιας τόσο μεγάλης αμυντικής γραμμής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζει για άλλη μια φορά τη διαμόρφωση της γραμμής επαφής με το μέτωπο να μετακινείται όλο και πιο μακριά από την παλιά γραμμή επαφής.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον αναδύονται νέες επιχειρησιακές-τακτικές δυνατότητες για τον Ρωσικό στρατό.

Οι τελευταίες στρατιωτικές επιτυχίες όπως η κατάληψη της Mαρίνκα και η πιθανή κατάληψη της Ανβϊιβκα δημιουργούν “τρύπες” στην κύρια γραμμή αμύνης των Ουκρανών, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να κλείσουν από τον στρατό τους.

Πηγή pentapostagma
Μπορεί επίσης να σας αρέσει