Το «έστρωσε» στη Δυτική Μακεδονία και στο Πήλιο, κλειστό το Ρίο – Αντίρριο

Πράσινο φώς στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας και την ισχυρή χιονόπτωση

Στα λευκά ξύπνησαν οι κάτοικοι σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι στην πόλη της Κοζάνης να φτάνει στα 10 εκατοστά ενώ στα ορεινά τα 30 εκατοστά. Παρόμοιο το σκηνικό και στην περιοχή των Γρεβενών, όπου και εκεί το όπου και εκεί η θερμοκρασία έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Από το πρωί μηχανήματα των δήμων καθαρίζουν τους δρόμους τόσο των πόλεων όσο των χωριών, ενώ μηχανήματα της περιφέρειας καθαρίζουν και ρίχνουν αλάτι σε όλο το εθνικό δίκτυο της περιφέρειας που φτάνει τα 560 km.

Στην άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον Πολύμυλο Κοζάνης έως και την Παναγιά Γρεβενών, θα προχωρήσει η Γενική Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Πράσινο φως για την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων δίδεται και στους καθέτους άξονες, Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη -Φλώρινα -Τελωνείο Νίκης, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών και στον Εθνικό δρόμο Κοζάνης – Λάρισας. Οι χιονοπτώσεις άρχισαν να υποχωρούν τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ αυτή την ώρα έχουν σταματήσει στις περισσότερες πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, αραιή χιονόπτωση επικρατεί μόνο στα ορεινά ειδικά πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο.

Η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες διεξάγεται κανονικά, ενώ αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού, χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και τις Καστοριάς. Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ολισθηρότητα των δρόμων γιατί οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε όλη την περιοχή θα είναι αρκετά κάτω του μηδενός.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Στα λευκά ντύθηκαν οι περιοχές του Πηλίου οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο από 600 μέτρα και πάνω. Συγκεκριμένα στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει στους 20 πόντους, με τα μηχανήματα αποχιονισμού της Περιφέρειας να επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τα χιόνια έφεραν και «βουτιά» της θερμοκρασίας. Ενδεικτικά, στις 10 το πρωί της Κυριακής το θερμόμετρο έδειχνε -5 βαθμούς κελσίου στην κορυφή του Πηλίου, ενώ στην πόλη του Βόλου ήταν +5 βαθμοί.

Σύμφωνα με ενημέρωση του τμήματος Τροχαίας Βόλου, που μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο τμήμα από Χάνια μέχρι Ζαγορά. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι οδηγοί των οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους αλυσίδες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, σε ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο μπορεί να τους βεβαιωθεί παράβαση.

Πήλιο: Χιονίζει στα Χάνια – Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία από Χάνια ως Ζαγορά

Σε ό,τι αφορά τους λάτρεις του σκι, το Χιονοδρομικό Πηλίου είναι κλειστό, καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.

Όσον αφορά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια από και προς τις Βόρειες Σποράδες, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν και φθάνουν σε ένταση τα 7 με 8 μποφώρ.

Κλειστό λόγω θυελλωδών ανέμων είναι το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου, ενώ η διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου προς Στερεά Ελλάδα γίνειτα κανονικά από την γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης.

Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής, τα δρομολόγια από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμεναρχείου.

Η θερμοκρασία στα ορεινά της Αχαΐας είναι χαμηλή, χωρίς όμως να υπάρχει έντονη χιονόπτωση. Στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων δεν είναι ανοιχτές οι πίστες, λόγω χαμηλής στάθμης χιονιού, λειτουργεί όμως ο χώρος εστίασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει