Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ΕΣΥ του Άδωνη Γεωργιάδη: Σε καρότσα αγροτικού μεταφέρθηκε 60χρονος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Σε καρότσα αγροτικού διακομίστηκε προς το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ταχυδρόμος”, 60χρονος που υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στη σπονδυλική του στήλη, ελλείψει διαθέσιμου ασθενοφόρου.

Για τον 60χρονο, που βρέθηκε μέσα σε μία λίμνη αίματος από γείτονά του, στήθηκε γέφυρα ζωής από συγχωριανούς του υπό τις οδηγίες γιατρού, προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας και από εκεί στο Νοσοκομείο Βόλου, αφότου παρήλθαν δύο ώρες κατά τις οποίες ήταν ουσιαστικά αβοήθητος.

Το συμβάν έγινε σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στις 11 περίπου το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Ο 60χρονος εκτελούσε αγροτικές εργασίες στο κτήμα πάνω από το σπίτι του στη Ζαγορά. Φέρεται να ήταν ανεβασμένος σε σκάλα, πάνω σε πεζούλα, όταν η σκάλα έσπασε με αποτέλεσμα ο άτυχος άντρας να πέσει από ύψος έξι μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και την σπονδυλική του στήλη.

Τον 60χρονο βρήκε να κολυμπά σε λίμνη αίματος γείτονάς του ο οποίος ειδοποίησε και τους υπόλοιπους συγχωριανούς. Κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο όμως εκτελούσε άλλη διακομιδή προς το νοσοκομείο Βόλου. Το δεύτερο όχημα, σύμφωνα με κατοίκους είναι ουσιαστικά μη λειτουργικό, λόγω έλλειψης συντήρησης.

Μετέβη γιατρός με ιδιωτικό όχημα

Όπως περιγράφουν κάτοικοι στο taxydromos.gr, ο 60χρονος ήταν επί δύο ώρες στο έδαφος, χτυπημένος, με 38ο C. Επί τόπου έσπευσαν γιατρός και νοσηλευτής από το κέντρο υγείας Ζαγοράς για να φέρουν φορείο.

Γιατρός και νοσηλευτής μετέβησαν στο σημείο με ιδιωτικά οχήματα(!) ελλείψει ασθενοφόρου για να φροντίσουν τον 60χρονο.

«Ακόμη και το φορείο ήταν χαλασμένο. Χρειάστηκαν οκτώ άτομα να τον ανεβάσουν με προσοχή και υπό τις οδηγίες του γιατρού στο φορείο και να τον βάλουν σε καρότσα αγροτικού, άλλου εθελοντή. Στη καρότσα, παρέμεναν τρία άτομα για να κρατούν σταθερό το φορείο και τον τραυματία που έπρεπε να παραμένει σταθερός μέχρι να φθάσει στο Κέντρο Υγείας», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Η κατάσταση του 60χρονου κρίθηκε κρίσιμη και άμεσα δόθηκε εντολή για τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Βόλου. Αυτή τη φορά, η διακομιδή έγινε με ασθενοφόρο.

Από τα δύο ασθενοφόρα μόνο το ένα λειτουργικό

Στη Ζαγορά υπάρχουν δύο ασθενοφόρα, όμως σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΣ Ζαγοράς – Μουρεσίου, Βασίλη Τσαπράζη, μόνο το ένα είναι λειτουργικό. «Για το δεύτερο δεν εγκρίνεται κονδύλι να επισκευαστεί και να συντηρηθεί. Ενας ολόκληρος δήμος, στον οποίο γίνονται πολλές αγροτικές εργασίες και ενδεχομένως να υπάρχουν και ατυχήματα, που υποδέχεται τουρίστες εν μέσω σεζόν, υπάρχει ένα και μόνο λειτουργικό ασθενοφόρο», σημειώνει ο κ. Τσαπράζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι διακομιδές από την περιοχή είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, λόγω αποστάσεων. «Αν κληθεί ασθενοφόρο να πάει από το Κέντρο Υγείας της Ζαγοράς στον Αη Γιάννη από εκεί στον Βόλο και να επιστρέψει χρειάζεται ένα τρίωρο – τετράωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας ολόκληρος δήμος παραμένει ακάλυπτος», σημείωσε.

«Αυτό είναι το επιτελικό μας κράτος. Δαπανώνται εκατομμύρια για την αιματοχυσία στην Παλαιστίνη και όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και υγεία», σχολίασε ο κ. Γεωργαδάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει