Η διοίκηση του ΟΤΕ αποχωρεί με την χειρότερη επίδοση στην μετοχή – Η Εθνική P/BV 1,03, πρώτη λόγω DBRS, αλλά όχι για πολύ

Η μάχη Εθνικής και Eurobank στις αποτιμήσεις θα κρατήσει για καιρό…

Σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο περιπτώσεις μετοχών αλλά για διαφορετικούς λόγους…

Θα επικεντρωθούμε στην απαράδεκτη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ, θεωρούμε ότι ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση στην ιστορία του χρηματιστηρίου και επίσης θα εστιάσουμε στην Εθνική που πέρασε ξανά πρώτη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις στα 7,64 δισεκ. με P/BV λίγο πάνω από 1…ωστόσο η αντεπίθεση της Eurobank δεν θα αργήσει…

Χρηματιστηριακά ο ΟΤΕ είναι φιάσκο

Ο ΟΤΕ σήμερα βρίσκεται στα 14,16 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 5,92 δισεκ. ευρώ.

Η συμπεριφορά της μετοχής σε διάστημα ενός έτους ήταν η εξής

Ιούλιος 2023 στα 15,81 ευρώ

Νοέμβριο 2023 στα 12,63 ευρώ

Μέσος όρος 13,76 ευρώ

Η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ ήταν απλά απογοητευτική… και το ερώτημα είναι γιατί;

Το επιχείρημα ότι ο βασικός μέτοχος με 51% η Deutsche Telecom κρατάει την μετοχή του ΟΤΕ χαμηλά για να υποβάλλει δημόσια πρόταση και να ελέγξει πλήρως την εταιρία… είναι ανούσια επιχειρηματικά.

Ο βασικός λόγος που η μετοχή του ΟΤΕ έμεινε καθηλωμένη ήταν ότι διαπιστώθηκε ότι ο ΟΤΕ έκανε πολλές λάθος επενδύσεις, ο ΟΤΕ έδειξε σοβαρά σημάδια κόπωσης στα έσοδα και αυτό η χρηματιστηριακή αγορά το είδε…

Δεν είδε καμία διάθεση για κερδοσκοπία από τον βασικό μέτοχο… οπότε η μετοχή του ΟΤΕ είναι άκρως απογοητευτική.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ο Τσαμάζ διατείνεται για ανάπτυξη αλλά την μόνη ανάπτυξη που εμείς είδαμε ήταν τα 17 με 20 εκατ που έλαβε σωρευτικά ως επικεφαλής του ΟΤΕ….

Με τραγικές επιδόσεις κάποιοι απλά έγιναν πλούσιοι απολαμβάνοντας αποδοχές δυσανάλογες των επιδόσεων των εταιριών που διοικούσαν.

Όχι η διοίκηση Τσαμάζ δεν ήταν επιτυχημένη όπως θέλει να την παρουσιάσει…

Η μάχη Εθνικής και Eurobank στις αποτιμήσεις θα κρατήσει για καιρό…

Η Εθνική τράπεζα έφθασε να έχει αποτίμηση P/BV 1,03 ευρώ με κεφάλαια 7,4 δισεκ. και χρηματιστηριακή αξία 7,63 δισεκ. ορμώμενη από την απόφαση της DBRS να την αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο ο καναδικός οίκος DBRS δεν αξιολογεί την Eurobank και για τον λόγο αυτό η Eurobank ακόμη δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο η Eurobank με 2,04 ευρώ μετοχή και 7,58 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία… δεν αποτιμάται με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Κύπρου όπου θα υποβάλλει δημόσια πρόταση τον Σεπτέμβριο με στόχο το 60%.

Εάν σήμερα συμπεριλάβουμε το 60% της Ελληνικής Κύπρου η Eurobank θα εμφανίζει 8,6 δισεκ. κεφάλαια οπότε η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,88 και είναι φθηνότερη από την Εθνική τράπεζα.

Γενικώς θα έχουμε εναλλαγές στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών ανακοινώσεων η Eurobank και η Εθνική… με την Eurobank να έχει το πλεονέκτημα της Ελληνικής και την Εθνική να έχει το πλεονέκτημα του νέου placement του 18,6% που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το free float… ωστόσο εκτιμούμε ότι η Eurobank θα έχει πλεονέκτημα στην πρωτιά…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει