Μετά την έγκριση και του νέου πακέτου ύψους 50 δισ. ευρώ η συνολική ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχεται στα 185 δισεκατομμύρια ευρώ
Ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο για να καμφθούν οι «αντιστάσεις» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη το νέο πακέτο οικονομική βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Kiel (IFW), σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του Κίεβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, το ευρωπαϊκό μπλοκ είχε διαθέσει μέχρι τον Οκτώβριο 85 δισεκατομμύρια ευρώ (οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη) και μαζί με τη νέα χρηματοδότηση το συνολικό κεφάλαιο αγγίζει τα 135 δισεκατομμύρια.
Εάν μάλιστα προστεθούν και τα επιμέρους πακέτα τα οποία έχουν εγκριθεί από κράτη – μέλη της ΕΕ, με προεξέχουσα τη Γερμανία (20 δισ. ευρώ), τότε η ευρωπαϊκή βοήθεια ανέρχεται στα 185 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τα χρήματα που έχουν διατεθεί από τις ΗΠΑ είναι λίγο πάνω από 70 δισεκατομμύρια, ενώ εκκρεμεί ένα πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει «κολλήσει» στο αμερικανικό Κογκρέσο λόγω των ενστάσεων που εκφράζονται από τους Ρεπουμπλικάνους για το ύψος και τη διάρκεια της βοήθειας.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ κατέχουν τα πρωτεία στην παροχή όπλων στο Κιέβο. Η Ουάσινγκτον παραμένει ο μεγαλύτερος στρατιωτικός δωρητής με συνολικές δεσμεύσεις ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά η Γερμανία καλύπτει γρήγορα τη διαφορά έχοντας παραδώσει ήδη όπλα που ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη βοήθεια που έχει δώσει η κάθε χώρα αναλογικά με το ΑΕΠ της. Σε αυτήν την κατηγορία, τα πρωτεία κατέχουν χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Νορβηγία και η Λετονία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Πρόκειται για χώρες που πληρώνουν πολλά σε σχέση με το μέγεθος τους, καθώς τα κεφάλαια που έχουν δαπανήσει υπερβαίνουν το 1% ακόμη και το 2% του ΑΕΠ τους.
Η Ελλάδα έχει προσφέρει περίπου 200 εκατομμύρια στρατιωτικού εξοπλισμού, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,09% του ΑΕΠ. Ωστόσο μαζί με τη συνεισφορά της ως μέλος της ΕΕ το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ.
πηγή: https://www.ieidiseis.gr/