Μακρόν: Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει

Κομβικές για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε ὁ Εμμανυέλ Μακρόν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι θνητή και μπορεί να πεθάνει» εξηγώντας ότι ἡ βιωσιμότητά της εξαρτάται από «τις επιλογές πού θα γίνουν τώρα».

Επικεντρώνοντας την ομιλία του σέ στρατηγικά και γεωπολιτικά ζητήματα – όπως η άμυνα, η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη της Δημοκρατίας, ο Μακρόν σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση πρέπει να ενισχύσει την ανεξαρτησία της στον τομέα της ασφάλειας», τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τούς παγκόσμιους κινδύνους, «αλλά η αφύπνιση είναι ακόμα μάλλον αργή».

Ο Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη «πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία», αλλά και αντιμετωπίζοντας μία σειρά προκλήσεων για την ασφάλεια και την οικονομία της.

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία. Είχαμε δεκαετίες υποεπενδύσεων», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προτιμούν την αγορά ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού». «Πρέπει να παράγουμε περισσότερα, πρέπει να παράγουμε ταχύτερα και πρέπει να παράγουμε ως Ευρωπαίοι», σημείωσε.

Έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το 2022, ο Μακρόν βλέπει το κόμμα του να καταποντίζεται στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μιλώντας στον Γαλλικό Τύπο, ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe, Μπερνάρ Σανανές, σχολίασε: «Ἡ κυβέρνηση του Μακρόν ξεκινάει την καμπάνια για τις ευρωπαϊκές εκλογές ευρισκόμενη σε μία κατάσταση πού δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς εύκολη» και κατέληξε:

«Δεν υπάρχει καμία θετική επίδραση στο εκλογικό σώμα από την πολιτική και τίς θέσεις του Μακρόν στο ζήτημα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον Πρόεδρο από τον διορισμό του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ».

Πηγή: https://www.estianews.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει