Σοκ και δέος-Ο γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι μόνο το 1/3 των F-35 είναι επιχειρησιακό

Την ερώτηση έκανε ο Γερουσιαστής Ματ Γκάετζ προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για αυτό το αεροσκάφος που θέλει και η Ελλάδα

Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των F-35 που κατασκεύασε η Lockheed Martin είναι επιχειρησιακά ικανά ( για πολεμικές επιχειρήσεις), σε ακρόαση του από την Γερουσία.

BREAKING: U.S. Air Force Secretary ADMITS that less than a third of F-35s built by Lockheed Martin are operationally capable!

The Pentagon has given too much power to the defense contractors that are bilking American taxpayers.

It’s not going to get better unless we demand… pic.twitter.com/LCUD8OS4yt

— Rep. Matt Gaetz (@RepMattGaetz) April 17, 2024

“Το Πεντάγωνο έχει δώσει πάρα πολλή εξουσία στους αμυντικούς εργολάβους που υποτιμούν τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν δεν απαιτήσουμε λογοδοσία”, αναφέρει ο Γερουσιαστής Ματ Γκάετζ.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει την βελτιωμένη έκδοση του F-35

Η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στην αγορά του αεροσκάφους F-35 block 4, αλλά οι δηλώσεις του Αμερικανού Αξιωματούχου μας βάζουν σε πολλές σκέψεις.

«Η Ελλάδα θα παραλάβει αυτό που αποκαλούμε F-35 block 4. Αυτό είναι ήδη το πιο σύγχρονο αεροσκάφος στον κόσμο και καθώς μεταβαίνουμε στο block 4 εκσυγχρονισμού θα υπάρχουν 75 κύριες αναβαθμίσεις από το αεροπλάνο όπως είναι σήμερα, στο αεροπλάνο που θα παραλάβει η Ελλάδα.

Η Αθήνα θα παραλάβει ένα αεροπλάνο με αυξημένα και βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα, θα έχει μεγαλύτερη μνήμη (στον υπολογιστή του), καλύτερο υπολογιστή που διαχειρίζεται όλο το αεροπλάνο. Πέρα από αυτό οι αναβαθμίσεις εστιάζουν σε τρεις κύριες περιοχές. Νούμερο ένα η συνδεσιμότητα του αεροπλάνου με οτιδήποτε άλλο στο πεδίο της μάχης».

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για τα F-35, JR Mcdonald, στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA στις αρχές Μαΐου 2023 καταδεικνύοντας ήδη πριν από ένα χρόνο πως η Αθήνα αν και δεν το είχε δημοσιοποιήσει ευρύτερα, ενδιαφερόταν για την πλέον σύγχρονη έκδοση του μαχητικού 5ης γενιάς στελθ F-35.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα και επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία έχει λάβει το Draft έγγραφο της επιστολής LOA (Letter Of Acceptance) και αναμένει το επίσημο.

Μέχρι αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις επίσημα είναι για το block 3 αλλά πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως η Αθήνα να ενδιαφέρεται για την τελευταία εκδοχή του μαχητικού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, ως προς το αν η επιλογή του Block 4 θα σημαίνει και καθυστέρηση στην έλευση των μαχητικών στην Ελλάδα, που μέχρι τώρα υπολογιζόταν μέσα στο 2028, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά, κάνουν λόγο για 6 μήνες χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει