Ξεκίνησε στη Χάγη το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Ισραήλ

Η Νότια Αφρική κατηγορεί τη χώρα για πιθανή γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ξεκίνησε στη Χάγη το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Ισραήλ. Η Νότια Αφρική κατηγορεί τη χώρα για πιθανή γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αγωγή της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ υπερβαίνουν την αυτοάμυνα. Το κατηγορητήριο εκτείνεται σε περισσότερες από 80 σελίδες, που περιέχει μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, δηλώσεις του ΟΗΕ, εκθέσεις και ιστορικές συγκρίσεις. Η Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει τη συγκεκριμένη πρόθεση «να καταστρέψει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης παλαιστινιακής εθνότητας», γι’ αυτό η χώρα κατηγορείται για γενοκτονία.

Η Νότια Αφρική απαιτεί τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας και να υποχρεώσει το Ισραήλ να καταβάλει αποζημιώσεις.

Ο Νοτιοαφρικανός Δικηγόρος το είπε ρητά: «Δεν είμαστε μόνοι όταν λέμε ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα. Στεκόμαστε με πολλούς άλλους».

Υποστήριξη από: Αλγερία, Μαλδίβες, Μπαχρέιν, Μαυριτανία, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Βολιβία, Ναμίμπια, Βραζιλία, Νικαράγουα, Κομόρες, Πακιστάν, Τζιμπουτί, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Κατάρ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Σομαλία, Ιορδανία, Σουδάν, Κουβέιτ, Συρία, Λίβανος, Τυνησία, Λιβύη, Τουρκία, ΗΑΕ, Μαλαισία, Βενεζουέλα, Μαλδίβες, Υεμένη

Το Ισραήλ αρνείται όλες τις κατηγορίες, επιμένει στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και θεωρεί τη μήνυση κάλυψη για επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Αύριο εκπρόσωποι του Ισραήλ θα μιλήσουν στο δικαστήριο. Η ετυμηγορία θα πρέπει να εκδοθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει