Άλλαξε το νόμο της Γενικής επιστράτευσης ο Ερντογάν αναλαμβάνοντας προσωπικά την λήψη απόφασης

Με νέο διάταγμα ο Ερντογάν θα αποφασίζει μόνος του για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου.

Μεταμεσονύκτια τροποποίηση του κανονισμού περί της «Κινητοποίησης σε εμπόλεμη κατάσταση», υπήρξε στην Άγκυρα σχετικά με την απόφαση για επιστράτευση, την οποία δεν θα λαμβάνει πλέον το υπουργικό συμβούλιο αλλά μόνο ο ίδιος ο Ερντογάν, όπως αναφέρει η sabah.com.

Αυτό έχει προβληματίσει παρά πολλούς ότι κάτι ύποπτο έχει πάλι στο μυαλό του ο Σουλτάνος, ότι για να πάρει τέτοια απόφαση πως κάτι ετοιμάζει.

Ο Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα  της τουρκικής κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με θέμα «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου», καταργήθηκε ο παλιός κανονισμός που υπήρχε και αντικαταστάθηκε από τον νέο «Κανονισμό Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου».

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και βάσει του  άρθρου 19  του  Νόμου αριθ. 25 Ιουνίου 2019, αποφασίστηκε ότι την απόφαση για επιστράτευση πλέον θα την λαμβάνει μόνο ο πρόεδρος της χώρας, δηλαδή ο Ρ.Ν. Ερντογάν.

Επί της ουσίας αυτή η κίνηση του Ερντογάν σημαίνει ότι, η εξουσία για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου μεταφέρεται από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκία.

Τι σημαίνει αυτό

Αν συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο σε περίπτωση  πολέμου δίνεται ο χρόνος προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση. Για παράδειγμα σε μια πιθανή σύγκληση του τουρκικού συμβουλίου για εφαρμογή του πολέμου εναντίον της Ελλάδος, η πολιτική αυτή κινητικότητα θα γινόταν άμεσα γνωστή και επομένως θα υπήρχε προϊδεασμός. Παράλληλα, θα δινόταν ο χρόνος σε παράγοντες της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, ΕΕ) να παρέμβουν.

Με την αλλαγή του κανονισμού ο Ερντογάν θα μπορεί να κάνει χρήση του νέου δικαιώματός του χωρίς να προλάβουν να επιχειρήσουν να τον αποτρέψουν…φίλοι και σύμμαχοι. Επομένως να αιφνιδιάσει!

Ο Σουλτάνος πλέον συγκεντρώνει επάνω του όλη την εξουσία και έτσι η επιστράτευση και η κήρυξη πολέμου περνάει στα δικά του χέρια.

Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση του Σουλτάνου στην παρούσα φάση εφιστά επαγρύπνηση. Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι η λιβυκή κυβέρνηση έστειλε διάβημα στον Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη για το γεγονός πως το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Ramform Hyperion» έκανε έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, μια στάση που βασίστηκε πάνω στο αβάσιμο και παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει