Έφυγαν όλοι οι αρχηγοί του Φλώρου – Το παρασκήνιο των σαρωτικών αλλαγών στο Πεντάγωνο

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης. Α/ΓΕΝ αναλαμβάνει o Δημήτρης Κατάρας, Α/ΓΕΣ ο Γιώργος Κωστίδης και Α/ΓΕΑ ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Η Ανώτατη βαθμίδα του στρατεύματος «καθαρίζει» από τους αυλικούς του Φλώρου. Το μήνυμα αυτό διαπερνάει η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ με την αποστρατεία όλων των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (γεγονός πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρονικά) και την επιλογή νέων αρχηγών που δεν υπήρξαν «δορυφόροι» του απελθόντος αρχηγού ΓΕΕΘΑ,.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας του είχε δημιουργήσει δικό του σύστημα διοίκησης, που όπως λένε οι επικριτές του, παρέπεμπε σε μη δυτικούς Στρατούς.

Μαζί με τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αποστρατεύονται οι αρχηγοί: ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς που προφανώς εκτιμήθηκε από την πολιτική ηγεσία ότι διοικούσαν στην σκιά του Κων. Φλώρου και κατά το σύντομο διάστημα της παραμονής τους στις ηγεσίες των Όπλων – Κλάδων τους δεν είχαν επιδείξει ηγετικά χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχουν οι νέες τοποθετήσεις:

• Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης που γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Απόγονος Μακεδονομάχων με μακρά οικογενειακή πορεία στο στράτευμα όπου σήμερα υπηρετούν και οι δυο γιοί του ως καταδρομείς με τον μικρότερο αρχηγό Τάξης.

Αυτό που μέτρησε περισσότερο για την επιλογή Χούπη είναι ότι ως διοικητής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ δεν συμμετείχε στον «κύκλο προσευχής» του Κωνσταντίνου Φλώρου και προσπαθούσε μέσα σ ένα άκρως τοξικό περιβάλλον να σέβεται τη Διακλαδικότητα και κυρίως της ευαισθησίες του Πολεμικού Ναυτικού, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και πιο αποδοτική η συνεργασία με τα βατράχια της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Επιπλέον μέτρησε ότι ο Δ. Χούπης προέρχεται από τις Διαβιβάσεις , ομιλεί άπταιστα την Αγγλική γλώσσα και είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας.

Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα ¨ Στρατηγική και Διπλωματία¨, στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων», επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

• Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του αντιστράτηγου Γιώργου Κωστίδη στην θέση του αρχηγού ΓΕΣ καθώς το ΚΥΣΕΑ τον ανέσυρε από την αποθήκη… αποστρατείας που είχε δημιουργήσει ο Κών. Φλώρος.

Το iEidiseis από την περασμένη Κυριακή είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα τις προθέσεις της κυβέρνησης να τοποθετήσει νέο Α/ΓΕΣ τον αντιστράτηγο Κωστίδη! Καστοριανός, χαμηλών τόνων αξιωματικός τεθωρακισμένων με διακρίσεις στο Αφγανιστάν κατά τις δυο ελληνικές αποστολές στις οποίες συμμετείχε.

«Παιδί» του τέως αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση που εκτός όλων των άλλων φέρει την ευλογία του Ηγούμενου Ελισσαίου της Μονής Σιμωνόπτερας στην οποία τα τελευταία έτη έχει αποσυρθεί το ένα εκ των δυο παιδιών του.

Άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Nottingham Trent University.

• Στο Ναυτικό η επιλογή του αντιναυάρχου Κατάρα για την θέση του αρχηγού ΓΕΝ έρχεται να επαναφέρει την ηρεμία και την τάξη στο ΠΝ που τα τελευταία δυο έτη είχαν διαταραχθεί από την ανοιχτή σύγκρουση με τον Κων. Φλώρο σε θέματα διακλαδικότητας και ορίων αυτονομίας των Κλάδων αλλά και από τις επικρίσεις των αξιωματικών του Ναυτικού προς τον απελθόντα Α/ΓΕΝ για υποχωρητικότητα στις «παράλογες» – όπως τις χαρακτήριζαν- αξιώσεις του στρατηγού Φλώρου.

Στην Αεροπορία κρίθηκε η αποστρατεία και όχι η προαγωγή του νυν αρχηγού ΓΕΑ Θέμ. Μπουρολιά σε Α/ΓΕΕΘΑ, καθώς τον βάρυνε η ευθύνη για την έκρηξη πυρομαχικών στην Αγχίαλο αλλά και για τα «τυφλά» αεροπορικά ατυχήματα που σημειώθηκαν επί των ημερών του και τα οποία οφείλονταν σε ανθρώπινα λάθη και σε ελλιπή τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Η επιλογή του αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη νυν Διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) για νέος Α/ΓΕΑ, είναι προσωπική του πρωθυπουργού καθώς συν-υπηρετούσαν στην Αγχίαλο το 1990.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει