Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης – Ανακοίνωσε «αντίποινα» το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακαλεί τις διπλωματικές αποστολές από Ιρλανδία και Νορβηγία ως «αντίποινα» για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που μαίνεται από τον Οκτώβριο, μετά τη φονική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Τον «χορό» των ανακοινώσεων άνοιξε η Νορβηγία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε να ανακοινώνει πως η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα η Ιρλανδία πήρε τη σκυτάλη. Ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πως η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πρέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στο ισπανικό κοινοβούλιο, ανέφερε πως στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Τον Μάρτιο, ο Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Ανακαλούνται οι Ισραηλινοί πρεσβευτές Ιρλανδίας και Νορβηγίας

Το Ισραήλ προχωρά ήδη σε κινήσεις, με το υπ. Εξωτερικών να ανακοινώνει την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Έκκληση για αναγνώριση της Παλαιστίνης από τον Νορβηγό Πρωθυπουργό

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ στη δυτική Ευρώπη που πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αλλά έκαναν το βήμα αυτό πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ισραήλ: «Ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει